Nika in Neli - uspešni v Novi Gorici

Na izpitih ZRPS za reševalne pse, ki jih je organiziralo DRP Nova Gorica sta v nedeljo, 30.9.2018, uspešno nastopili naša članica Nika Kuplenk in njena Neli. Opravili sta RH FL-B, izpit najvišje stopnje v iskanju pogrešanih v naravi.

Čestitamo. Gremo naprej!

Roman in Tori - 2. mesto na Svetovnem prvenstvu

Na 24. IRO Svetovnem prvenstvu reševalnih psov, ki je v dneh od 18. do 23.9.2018 potekalo v Ljubljani, je naša zlata prinašalka Tori osvojila 2. mesto v iskanju pogrešanih v naravi.

Na prvenstvu je sodelovalo 126 tekmovalcev iz 26 držav. Roman in Tori sta suvereno opravila z zahtevnim iskanjem pogrešanih in odlično izvedla program poslušnosti. 

Dosežek je še en uspeh, ki ga je prineslo resno delo v društvu.

Da lahko potujemo na vaje, treninge in tekme po Evropi in se družimo z najboljšimi, kar je tudi pogoj za uspeh, nam pomagajo predvsem:
- Mestna občina Koper,
- Marjetica Koper,
- Luka Koper d. d. (projekt živeti s pristaniščem)
Hvala vsem.


Gorazd in Axe

V soboto, 8.9.2018 so kolegi ERPS  iz Logatca organizirali izpite reševalnih psov v iskanju v ruševinah.

Iz DRP Burja je izpit najvišje stopnje v iskanju zasutih v ruševinah (RH/T-B) opravil Gorazd Sulčič z njegovim Axom.

Gorazd in Axe imata tako opravljena oba najvišja izpita: za iskanje v naravi in v ruševinah.

Čestitke :)

Rubble MRT - Pariz 2018

V dneh od 31.8. do 2.9. je v Parizu (R Francija), potekalo testiranje reševalnih psov, ki so kandidirali za vstop v mednarodne enote za iskanje zasutih v ruševinah. 

Na letošnjem MRT (Misssion readiness testu) so sodelovali kandiati iz Slovenije, Avstrije, Italije, Slovaške, Nizozemske, Japonske, Argentine... Pogoj za udeležbo je, da ima reševalni par opravljen najvišji - B izpit iskanja v zasutih v ruševinah in opravljena predpisana mednarodna IRO usposabljanja.

Slovenijo je zastopalo 7 reševalnih parov, uspešna sta bila 2.

Iz DRP Burja, se je testiranja udeležil Roman Starman z zlato prinašalko Tori. Preizkus je trajal 48 ur in v tem času je vsak reševalni par moral opraviti 7 iskanj. Vodniki ne vedo koliko je skritih "ponesrečencev" na delovščih in koliko je skupno število žrtev.

Za uspešno opravljen preizkus, je bilo potrebno najti 70% skritih in obenem pokazati zanesljiivost in usklajenost reševalnih parov (vodnik-pes).

3 letna zlata prinašalka Tori je v dveh dnevih našla 16 zasutih v ruševinah in uspešno opravila preizkušnjo.

V DRP Burja imamo tako dva psa z opravljeno mednarodno licenco, ki sta "mission ready" za iskanje v ruševinah in tudi za iskanje pogrešanih v naravi, ki so na mednarodnem seznamu v primeru potrebe.

Letos smo na opravljanje mednarodne licence potovali V Belgijo in Francijo, kar je velik finančni zalogaj za naše Društvo. Da smo se testiranj lahko udeležili so nam pomagali:
- Mestna občina Koper
- Marjetica Koper
- Luka Koper d.d. (projekt Živimo s pristaniščem)
- URSZR 

Vsem se iz srca zahvaljujemo 

Area MRT - Belgija 2018

Konec maja 2018 se je Gorazd Sulčič z Axom udeležil testiranja v Belgiji - Area MRT (mednarodna reševalska licenca iskanja pogrešanih v naravi). Za mladega labradorca Axa, je bila preizkušnja nekoliko pretežka, tako da mu letos ni uspelo pridobiti najvišje možne reševalske licence. Od 15 testiranih timov iz različnih evropskih držav, so bili uspešni le 4, od tega dva iz Slovenije (Tadeja Drolc in Jani Kraljič - ERPS), 1 pa je licenco podaljšal za nadaljnji dve leti (Sebastjan Strašek -ERPS).
Vsekakor je bila udeležba za našega vodnika in psa neprecenljiva izkušnja, ki bo še kako prav prišla naslednje leto, ko bosta ponovno poizkusila.

Roman Starman je v Belgiji zaključil z usposabljanjem za mednarodnega ocenjevalca.

Kot marker je naša člana spremljal Tomaž Obad.

Memorial L. Zanetti - Rovereto (I)

V dneh od 30.3. do 1.4.2018 so v Marco di Rovereto (I) potekali IRO izpiti in mednarodna tekma "Memorial Luca Zanetti". Prireditve smo se udeležili tudi člani DRPB in dosegli lep uspeh.

Roman Starman je z zlato prinašalko s Tori osvojil 1. mesto v iskanju pogrešanih v naravi, z labradorko Indi pa 2. mesto v iskanju zasutih v ruševini.

Sodeloval je tudi Gorazd Sulčič z labradorcem Axom, ki pa mu je za uvrstitev zmanjkalo malo sreče. Vsekakor dobrodošla izkušnja zanj in mladega Axa.

Gremo naprej!

Novi člani ZRPS Obalne

V soboto, 24.3.2018 smo člani DRP Burja organizirali preizkušnjo za uvrstitev reševalnih timov v Regijske enote Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije. 
Preizkušnje, ki smo jo organizirali na terenih nad Črnim kalom, se je udeležilo 10 reševalnih timov iz vse Slovenije.

Med njimi so se preizkusili tudi 3 timi DRP Burja, in vsi trije uspešno opravili preizkušnjo.

Martina Kobal in Tara, ki sta že bili uvrščeni v regijsko enoto, sta svojo licenco podaljšali za dve leti.

Posebej pa čestitamo Niki Kuplenk z Neli in Simonu Sedmaku z Jessom, ki so preizkušnjo opravili prvič.

Z današnjim dnem ima DRP Burja 7 operativnih psov, ki se lahko udeležujejo iskalnih akcij iskanja pogrešanih oseb. Upamo, da jih bo potrebno čim manjkrat uporabiti.

Tori - 2. mesto v Avstriji

Od 1. do 3.12.2017 je v Wattensu, Avstrija, potekal že 6. mednarodni turnir reševalnih psov (6. Intern. Rettungshunde/ BGH Turnier Benefizveranstaltung).

Sodelovalo je preko 80 tekmovalcev iz Avstrije, Italije, Nemčije, Slovenije, Češke, Švice in Romunije.


Prireditve se je udeležil tudi član DRP BURJA, Roman Starman z zlato prinašalko Tori in labradorko Indi.

Rezultati iskanja pogrešanih v naravi:
- Tori 2.mesto, RH/FL B  191/94 
- Indi 8. mesto, RH/FL B 180/90

Izjemen rezultat za 2,5 letno Tori, ki je bila daleč najmlajši pes v konkurenci.

Pohvale celotni ekipi ÖRV Hundesportverein Wattens za odlično organizacijo turnirja in prijetno druženje. Posebne pohvale markerjem in pomočnikom na poligonu, ki so delali v težkih razmerah (nizke temperature in sneg).

Prireditev je imela tudi dobrodelen pomen saj se je zbiralo sredstva za hudo bolnega fantka in njegovo družino v stiski.

Hvala vsem, ki nam pomagajo.

       


 

Gorazd in Axe - nov reševalni tim

V petek 20. in soboto 21. oktobra 2017, smo člani DRP Burja - Koper organizirali društvene izpite vodnikov reševanih psov z mednarodnom FCI sodnikom. Izpiti so potekali v gozdu na Črnem kalu in prostorih Marjetice Koper.

Veseli smo uspeha naših članov, ki so potrdili že opravljene izpite, še posebej pa uspeha Gorazda Sulčiča, ki je s svojim mladim labradorcem Axom, opravil izpit RH FL-A (iskanje pogrešanih v naravi). Axe je tako postal novi operativni pes DRPB!

Uspešni so bili še:
Simon Sedmak z Jessom - RH FL/A (iskanje v naravi)
Teja Kariš z Indi - RH T/A (ruševina)
Roman Starman s Tori - RH T/A (ruševina)

Izpitov so se poleg članov DRPB udeležili še prijatelji iz Sardinije, iz Trenta (Italija) in Ljubljane. Hvala vsem pomočnikom in udeležencem za pomoč, odlično delo in prijetno druženje. Posebej hvala podjetju Marjetici Koper, ki nam je omogočilo dostop do delovišča.

Kot pravi Andrea: testa bassa e avanti!

Trening v Avstriji

TRITOLWERK (AVSTRIJA)- 23.05.2016-25.05.2016

Člani Drp Burja smo se letos udeležili že tretjega treninga na ruševini v tujini, tokrat v Tritolwerku, bivši tovarni razstreliva, ki se nahaja na 36 hektarjev omejenem vojaškem območju v kraju Wiener Neustadt, v Avstriji. Organizator usposabljanja je bila Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije.  Poleg nas, so se treninga udeležili tudi drugi člani zveze. Vseh skupaj nas je bilo okoli 56.

Udeleženci DRP Burja: Roman Starman z Indi, Teja Kariš s Tori, Moreno Drlink z Atosom, Petra Šarkanj s Phoenixom in Yuno, Martina Kobal s Taro , Gorazd Sulčič z Axom in Goran Kmet z Meggy.

Na društvenem poligonu smo se zbrali  v ponedeljek 23.05.2016 ob 4:50 in ob 5:15 odrinili proti Avstriji, da bi lahko še isti dan opravili čim več treningov. V Tritolwerk smo prispeli nekaj po 11 uri in bili takoj usmerjeni na ruševino , ki je bila za tisti čas dodeljena naši ekipi. Po dveh urah dela smo si privoščili odmor za kosilo, ki smo si ga sami pripravili znotraj Tritolwerka, da smo lahko čim prej  nadaljevali z delom tudi v popoldanskem času.

 Tritolwerk je eno najsodobnejših vadbišč  tako za vojsko, gasilce kot tudi za usposabljanje reševalnih enot v Evropi, kjer je trenutno, na  območju 36 hektarjev, cca 13 umetnih ruševin , na katerih se lahko simulira in ustvarja različne scenarije potresnih situacij. Poškodovane površine nekdanjih proizvodnih stavb ali njihovih delov so sedaj osnova za potresne scenarije. Za reševalne pse in njihove vodnike je tukaj možno ustvariti nešteto različnih situacij, ki jih v Sloveniji ,zaradi pomanjkanja takih delovišč ,ni.

Pri takem številu umetnih ruševin in pri takem številu udeležencev usposabljanja, je vsaka ekipa imela dodeljeno svoje delovišče dopoldne, popoldne pa smo delovišča menjavali, saj smo edino tako lahko preizkusili različne površine in situacije.

Zjutraj smo ob 8 uri naredili plan dela za tekoči dan in se ob 9 uri odpravili na dodeljeno delovno območje. Prvi del treningov smo opravili med 9 in 12 uro, vmes imeli kosilo, drugi del pa od 15 do 18 ure. V sredo zjutraj smo se po zajtrku odpravili proti domu, utrujeni in zadovoljni.

Kot vedno poudarjamo, lahko samo s takimi treningi v tujini ohranjamo visoko raven usposobljenosti za primere iskanja zasutih oseb v ruševinah zato tudi v bodoče načrtujemo čim več takih usposabljanj . Za pse in vodnike je taka kontinuiteta treningov ključnega pomena za napredovanje.

Napisala: Petra Šarkanj