Trening ruševin na Češkem - Spalenište

Od 05.05.2016 do 08.05.2016 smo se člani Drp Burja, s sedmimi psi , udeležili treninga v tujini, natančneje v kraju Spalenište, na Češkem.

Udeleženci: Roman Starman z Indi, Teja Kariš s Tori, Moreno Drlink z Atosom, Petra Šarkanj s Phoenixom in Yuno, Tomaž Sartori s Taro in Goran Kmet z Megi.

    Ker v Sloveniji nimamo veliko možnosti za take treninge in ker nam primanjkuje ruševin, kjer bi lahko trenirali, so taki treningi zelo pomembni in nujni, da lahko ohranjamo  visoko raven usposobljenosti za primere iskanja zasutih oseb v ruševinah.

Odhod je bil iz društvenega poligona ob 16:00 uri že v sredo 04.maja 2016, saj smo hoteli maksimalno izkoristiti priložnost treniranja že naslednje jutro .

Na razpolago sta bili 2 ruševini tako, da se je dopoldne delalo na eni, popoldne pa na drugi. Z delom smo vsako jutro pričeli ob 9 uri in končali ob 12 uri , imeli odmor za kosilo in ob 15 uri nadaljevali s treningi do 18 ure ali kakšno minuto čez ,za tiste najbolj vztrajne.   

Ruševini sta imeli vse elemente in veliko različnih grobov, da je bilo možno ustvarjati situacije s katerimi nekateri psi še nimajo dovolj izkušenj, predvsem najmlajši , prav tako pa tudi utrjevati že osvojeno znanje.   Vreme nam je bilo vse dni naklonjeno.

Poleg naših članov, so bili na treningu prisotni tudi reševalski kolegi iz Slovenije, Italije, Slovaške in Romunije. To je dodana vrednost takih usposabljanj, saj je tudi sklepanje novih prijateljskih vezi, izmenjava izkušenj , znanj in konec koncev tudi druženje po tako zelo napornih treningih, pomemben del tega , kar kot prostovoljci počnemo.

V nedeljo, 08.maja 2016 smo od 9 do 12 ure še izkoristili za trening, potem pa po slabih dveh urah pakiranja in poslavljanja odrinili proti Sloveniji, kamor smo prispeli okrog 20 ure.

Vsi , tudi psi, smo se vrnili zelo utrujeni a zelo zadovoljni, saj smo pridobili veliko novih izkušenj. Želja in upanja, da bi tudi pri nas imeli nekega dne take ruševine za usposabljanje, je po takem treningu zelo velika, zato se čez slabih 14 dni spet odpravljamo  na trening v tujino, tokrat h kolegom v Avstrijo.

 

Pripravila: Petra Šarkanj