Mednarodna licenca - IRO MRT 2016

IRO Area MRT 2016 - Mednarodna licenca za iskanje pogrešanih oseb.

Opravljen MRT, je največja potrditev za vsakega reševalca.

Od 13. 5. - do 15.5. 2016 je v Ljubljani potekala Mednarodna preizkušnja za iskanje pogrešanih oseb (IRO Area MRT). Preizkušnja je potekala v organizaciji Enote reševalnih psov Slovenije v okviru Mednarodne organizacije za reševalne pse IRO. Na preizkušnji je sodelovalo 14 reševalnih parov iz Slovenije in tujine, katere so ocenjevali mednarodni IRO ocenjevalci.

Pari so se preizkusili v dnevnem iskanju v sektorju, nočnem iskanju in iskanju ob poti ter opravili orientacijski 5 km dolg pohod, preizkus prve veterinarske pomoči in uporabe GPS naprave. Iskanja so se izvajala po scenarijih in vodniki so morali, ob prejetih podatkih, oceniti teren in razmere na terenu ter razložiti taktiko iskanja. Pri tem so bili omejeni s časom. Niso pa dobili informacij koliko je pogrešanih na posameznih deloviščih, niti vseh skupaj. Ključnega pomena za uspeh je bila uigranost para ter motivacija in dobra kondicija psa.

V zelo težkih razmerah, saj je vse tri dni deževalo, so zahtevno preizkušnjo pozitivno opravili le 4 pari. Med njimi je bil tudi član DRP Burje, Roman Starman s psičko Blackthorn Idunn.

Napisala: TK