Trening v Avstriji

TRITOLWERK (AVSTRIJA)- 23.05.2016-25.05.2016

Člani Drp Burja smo se letos udeležili že tretjega treninga na ruševini v tujini, tokrat v Tritolwerku, bivši tovarni razstreliva, ki se nahaja na 36 hektarjev omejenem vojaškem območju v kraju Wiener Neustadt, v Avstriji. Organizator usposabljanja je bila Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije.  Poleg nas, so se treninga udeležili tudi drugi člani zveze. Vseh skupaj nas je bilo okoli 56.

Udeleženci DRP Burja: Roman Starman z Indi, Teja Kariš s Tori, Moreno Drlink z Atosom, Petra Šarkanj s Phoenixom in Yuno, Martina Kobal s Taro , Gorazd Sulčič z Axom in Goran Kmet z Meggy.

Na društvenem poligonu smo se zbrali  v ponedeljek 23.05.2016 ob 4:50 in ob 5:15 odrinili proti Avstriji, da bi lahko še isti dan opravili čim več treningov. V Tritolwerk smo prispeli nekaj po 11 uri in bili takoj usmerjeni na ruševino , ki je bila za tisti čas dodeljena naši ekipi. Po dveh urah dela smo si privoščili odmor za kosilo, ki smo si ga sami pripravili znotraj Tritolwerka, da smo lahko čim prej  nadaljevali z delom tudi v popoldanskem času.

 Tritolwerk je eno najsodobnejših vadbišč  tako za vojsko, gasilce kot tudi za usposabljanje reševalnih enot v Evropi, kjer je trenutno, na  območju 36 hektarjev, cca 13 umetnih ruševin , na katerih se lahko simulira in ustvarja različne scenarije potresnih situacij. Poškodovane površine nekdanjih proizvodnih stavb ali njihovih delov so sedaj osnova za potresne scenarije. Za reševalne pse in njihove vodnike je tukaj možno ustvariti nešteto različnih situacij, ki jih v Sloveniji ,zaradi pomanjkanja takih delovišč ,ni.

Pri takem številu umetnih ruševin in pri takem številu udeležencev usposabljanja, je vsaka ekipa imela dodeljeno svoje delovišče dopoldne, popoldne pa smo delovišča menjavali, saj smo edino tako lahko preizkusili različne površine in situacije.

Zjutraj smo ob 8 uri naredili plan dela za tekoči dan in se ob 9 uri odpravili na dodeljeno delovno območje. Prvi del treningov smo opravili med 9 in 12 uro, vmes imeli kosilo, drugi del pa od 15 do 18 ure. V sredo zjutraj smo se po zajtrku odpravili proti domu, utrujeni in zadovoljni.

Kot vedno poudarjamo, lahko samo s takimi treningi v tujini ohranjamo visoko raven usposobljenosti za primere iskanja zasutih oseb v ruševinah zato tudi v bodoče načrtujemo čim več takih usposabljanj . Za pse in vodnike je taka kontinuiteta treningov ključnega pomena za napredovanje.

Napisala: Petra Šarkanj