Rubble MRT - Pariz 2018

V dneh od 31.8. do 2.9. je v Parizu (R Francija), potekalo testiranje reševalnih psov, ki so kandidirali za vstop v mednarodne enote za iskanje zasutih v ruševinah. 

Na letošnjem MRT (Misssion readiness testu) so sodelovali kandiati iz Slovenije, Avstrije, Italije, Slovaške, Nizozemske, Japonske, Argentine... Pogoj za udeležbo je, da ima reševalni par opravljen najvišji - B izpit iskanja v zasutih v ruševinah in opravljena predpisana mednarodna IRO usposabljanja.

Slovenijo je zastopalo 7 reševalnih parov, uspešna sta bila 2.

Iz DRP Burja, se je testiranja udeležil Roman Starman z zlato prinašalko Tori. Preizkus je trajal 48 ur in v tem času je vsak reševalni par moral opraviti 7 iskanj. Vodniki ne vedo koliko je skritih "ponesrečencev" na delovščih in koliko je skupno število žrtev.

Za uspešno opravljen preizkus, je bilo potrebno najti 70% skritih in obenem pokazati zanesljiivost in usklajenost reševalnih parov (vodnik-pes).

3 letna zlata prinašalka Tori je v dveh dnevih našla 16 zasutih v ruševinah in uspešno opravila preizkušnjo.

V DRP Burja imamo tako dva psa z opravljeno mednarodno licenco, ki sta "mission ready" za iskanje v ruševinah in tudi za iskanje pogrešanih v naravi, ki so na mednarodnem seznamu v primeru potrebe.

Letos smo na opravljanje mednarodne licence potovali V Belgijo in Francijo, kar je velik finančni zalogaj za naše Društvo. Da smo se testiranj lahko udeležili so nam pomagali:
- Mestna občina Koper
- Marjetica Koper
- Luka Koper d.d. (projekt Živimo s pristaniščem)
- URSZR 

Vsem se iz srca zahvaljujemo