PRIKLIC PSA - članek z video vsebino


Na uvodnem predavanju nove tečajnike vprašamo, kaj pričakujejo od tečaja v Pasji šola Burja, in vedno dobimo podobne odgovore: radi bi naučili psa, da ne vleče na povodcu in pride, ko ga pokličejo.

In res sta to dve osnovni vaji, ki ju obvlada vsak vzgojen pes, predvsem pa sta odraz dobrega odnosa med vodnikom in psom. Življenje z vzgojenim psom je prijetno, za psa pa tudi veliko bolj varno, ker ga lahko prikličemo kadarkoli in mu tako morda rešimo življenje. Žal je mnogo psov poškodovanih zaradi trčenj z vozili.

Ko ob zaključku tečaja vidimo, da pes vodnika ne vleče na povodcu in ima zanesljiv odpoklic, vemo, da je tečajnik dojel in v praksi uresničil »filozofijo o pravilnem življenju s psom«, ki smo mu jo med tečajem poskušali predstaviti.

O življenju s psom bom še pisal, tokrat se bomo posvetili priklicu psa. Ne priklicu, kot ga učimo pri vajah poslušnosti, ampak tistemu pravemu, nujno potrebnemu v vsakodnevnem življenju.

Zapomnimo si: pes počne, kar se mu splača. To poved bom zapisal v večini kolumn, ker je za razumevanje obnašanja psov zelo pomembna.

KAKO SLOVENCI SPREHAJAMO PSE

Priznana kinologinja Karmen Zahariaš je pred 13 leti na svojem seminarju povedala poučen primer, ki se mi je vtisnil v spomin in ga vedno uporabim, ko poskušam razložiti, kako vplivamo na vedenje psov.

Povedala je takole: skupina prijateljev se sestane na travniku ob jezercu in spusti svoje pse, da se malo poigrajo in sprostijo. Psi veselo tekajo, se lovijo, se med seboj rangirajo in se imajo večinoma lepo. Tudi lastniki psov se imajo odlično, saj prijetno kramljajo, srkajo vsak svojo pijačo, in pol ure ali še več mine, kot bi trenil. Kmalu napoči čas za odhod domov. Takrat vodnik pokliče svojega Fifija, ki veselo priteče, on ga pripne in odideta domov.

Kaj je Fifijev lastnik storil? Psa je kaznoval, ker je prišel na njegov poziv! Da, kaznoval ga je s tem, ker mu je vzel prostost, ko ga je pripel na povodec. Vzel mu je to, kar ima pes rad: tekanje z drugimi psi.

Naslednjič, ko bo spet odšel na travnik s prijatelji spuščat psa, bo spet prišel čas za odhod domov in spet bo poklical Fifija. Takrat seveda Fifi ne bo veselo pritekel. Spomnil se bo, da se mu ne splača približati svojemu vodniku, saj ve, da ga bo pripel in odpeljal domov. Postal bo gluh za njegove klice in vodnik ga bo zelo težko priklical.

PRIKLIC NA »BURJA« NAČIN

Pomembno pravilo v življenju s psi je, da poskušamo čim manj govoriti, sploh pa čim manj »blebetati«. Pri komunikaciji uporabljajmo le po eno besedo: pridi, sedi, lezi, čakaj, zraven. Morda jih izgovorimo v povezavi z njegovim imenom, če vodimo več psov. Zagotovo pa pes ne bo razumel, kaj želimo od njega, če mu bomo rekli: »Fifi, lepo te prosim, pridi sem«.

Med vsemi temi besedami pa mora imeti besedica za priklic psa zanj še posebno močan pomen, zato jo v Pasji šoli Burja najprej pogojimo.

1.       Besedico PRIDI pogojimo

Z vajo pričnemo na mestu, kjer ni motečih dejavnikov. Najbolje doma v stanovanju. Vzamemo pasji obrok v žep ali skodelico in jo razdelimo psu tako, da izgovorimo besedico PRIDI, takoj zatem pa mu damo hrano z roko. Torej: pridi – sledi hrana, pridi – sledi hrana, pridi – hrana. To ponovimo tri- do štirikrat dnevno.

Če želimo resno pristopiti k učenju priklica, bomo ves dnevni obrok razdelili psu na tak način. Koliko časa? Morda en teden ali pa tudi dva. Da, prav ste razumeli. En teden razdelimo psu ves obrok tako, da izgovorjeni besedi PRIDI sledi hrana. Psu ni potrebno narediti nič, razen da hrano poje. Tako psa učimo končne pozicije. Vedno, ko bomo kasneje psa priklicali, bo ob prihodu do vodnika dobil hrano.

2.       PRIDI in pobeg

Ko se pes nauči, da besedici PRIDI sledi hrana, pričnemo s pobegi. Psa pokličemo PRIDI in pobegnemo kakšen meter ali dva. Ko priteče do nas, ga nagradimo s hrano in takoj spet pobegnemo in pokličemo. Postopek je najbolje izvajati na mestu, kjer ni motenj. Ko pes dobro obvlada vajo in se vedno odzove na klic, se lahko premaknemo nekam, kjer bo motenj več.  

3.       PRIDI na sprehodu

Najtežji del je generalizacija naučenega. Vajo moramo vaditi v različnih okoliščinah. Zelo pomembno je, da smo vedno uspešni. Pes ne sme vedeti, da obstaja možnost, da se na naš klic ne odzove. Nujno je, da psa pripnemo na približno 10 m dolg povodec, ki ga vleče za seboj. To je »zavora«, ki nam omogoča, da bo pes vedno upošteval naš klic. Če se ne odzove, ko ga pokličemo, stopimo na povodec, ki psa ustavi. Tako zagotovimo, da pes pride do nas - takrat ga VEDNO nagradimo.

ČE SMO PSA DOBRO POGOJILI NA BESEDICO PRIDI, SE NAŠEMU KLICU NE BO MOGEL UPRETI.

Pomembno je, da tisti prvi teden ali dva res dosledno izvajamo pogojevanje besedice PRIDI. Potreben čas je odvisen od psa. Morda se bo mladiček zanesljivo odzival že po dveh ali treh dnevih, medtem ko bo starejši pes, ki ga je potrebno prevzgojiti, potreboval tudi več kot dva tedna, da bo spremenil svoje navade.

Težavnost moramo stopnjevati postopoma.

Zavedati se moramo, da vsakič, ko psa pokličemo in se ta ne odzove, pomen našega povelja zvodeni. Psu naš klic pomeni vedno manj. Zato nikar ne kličimo psa, če nismo prepričani, da bo na naš klic prišel. Kot za vsako vajo, je tudi za učenje priklica potreben čas in pravilen pristop.

Ob prihodu psa vedno nagradimo, vsaj v procesu vzgoje. Kasneje, ko pes odraste in vajo osvoji, ni več potrebno vsakokratno nagrajevanje, vendar ne pozabimo: z veseljem bo prišel, če se mu bo splačalo.

ZAKLJUČEK UVODNE ZGODBICE

Pravilen postopek vodnika, ki se ne more upreti užitku, da bi spuščal psa v igro z drugimi psi ob prijetnem jezercu, bi bil, da bi psa večkrat poklical k sebi, ga za prihod vedno nagradil s priboljškom in takoj spet spustil v igro. Tako bi se psu splačalo priti k vodniku, saj bi vedel, da bo zatem spet svoboden.

Naš cilj je pes, ki se bo zanesljivo odzval na vsak naš klic, tudi ko je v družbi drugih psov.

Ker slika pove več kot sto besed, smo vam v Pasji šoli Burja tudi tokrat pripravili posnetek, kjer si praktično lahko ogledate postopek učenja priklica psa. Tako, po naše.

Roman Starman, Pasja šola Burja
www.romanstarman.com

VIDEO: PRIKLIC PSA

Namigi za šolanje psov + video vsebina

V Sloveniji je kinologija zelo razvita. V večini kinoloških društev že leta delujejo inštruktorji, ki spremljajo razvoj v svetu in uporabljajo moderne metode vzgoje in šolanja pri nas. Še več, Slovenci imamo velike uspehe v mnogih kinoloških disciplinah in mnogi se zgledujejo po nas.


V Pasji šoli Burja že leta prisegamo na psu prijazen način šolanja. Dolga leta ljudi učimo, da si mora pes vse dobro zaslužiti, da moramo nagrajevati želeno vedenje psa, da je potrebno poskrbeti za dober odnos med vodnikom in psom, da pes mora izživeti svoje nagone, da je potrebno psa zaposliti fizično in mentalno ipd.

Ko sem prebral članek ameriške strokovnjakinje dr. Sophie Yin z naslovom Dr Yin’s Top 10 Dog Training Tips, sem ga takoj uporabil kot učilo. V njem so namreč zbrane osnove za prijetno sobivanje z našim psom.

VSAKO DRUŽENJE S PSOM JE UČNA URA

Ko živimo s psom, se moramo zavedati, da je vsaka interakcija s psom trening. Karkoli s psom počnemo, pes dobiva od nas informacije. Paziti moramo, da smo dosledni in nagrajujemo želena vedenja. Čeprav hodimo v pasjo šolo, nam ne bo uspelo primerno vzgojiti psa, če psu doma ne bomo postavili jasnih pravil in se jih dosledno držali. Dve uri tedensko v pasji šoli ne zadostujeta, če v vsakodnevnem življenju s psom ne razvijemo pravilnega odnosa.

PES JE BOLJ POZOREN NA TELESNO GOVORICO KOT NA NAŠE BESEDE

Med seboj se psi sporazumevajo pretežno s telesno govorico, zato pes, mnogo bolj kot naše besede, razume našo telesno govorico. Pogosto psu z besedami govorimo nekaj, položaj našega telesa pa mu sporoča ravno nasprotno. Pes se zmede in ne ve, kaj želimo od njega, najpogostejša posledica tega pa je, da se pes umakne. Ko s psom komuniciramo, uporabimo čim manj besed. Povelja pridi, sedi, prostor, počakaj bo morda razumel. Besedne zveze »lepo te prosim Fifi, daj pridi sem« pa zagotovo ne bo razvozlal.

PSI IZVAJAJO VEDENJA, KI SO BILA OJAČANA

Pes počne, kar se mu splača! Če želimo pravilno vzgojiti psa ali spremeniti pasje vedenje, moramo ojačati zaželena vedenja ter ukiniti ojačevalce in motivatorje za nezaželena vedenja. Preprosto povedano nagrajevati moramo vsa vedenja psa, ki so za nas zaželena, in poskušati ignorirati neželena. Skakanje po ljudeh nastane, ker se pri mladičkih vsi sklanjamo in jih ljubkujemo. Ko vstanemo, se želijo približati našemu obrazu in pride do skakanja. Ko odpravljamo to vedenje, moramo dosledno nagrajevati pravilno vedenje, ko so vse štiri pasje tačke na tleh. Ko pes skače, se obrnemo stran, vendar takoj potrdimo vedenje, ko tačke padejo na tla. Podobno je pri drugih vedenjih.  

PRI ŠOLANJU PSA JE ZELO POMEMBEN TRENUTEK POTRDITVE IN NAGRADITVE VEDENJA

Ko učimo psa pravilnega vedenja, moramo vedenje, ki ga želimo naučiti, potrditi v trenutku, ko ga pes izvede. Če zamudimo in potrdimo vedenje prepozno, pes ne razume, zakaj je  dobil nagrado. Primer:  ko učimo psa vajo sedi, moramo potrditi vedenje v trenutku, ko pes sede. Če medtem že vstane in dobi priboljšek, ne bo razumel, da je nagrajen za sedenje.

Šolanje psa je podobno igranju tenisa, plesu ali igranju klavirja. Majhne razlike v gibih in čas nagrajevanja močno vplivajo na pasje razumevanje vaših zahtev. Ko pri učenju vaj nimamo pravih rezultatov, pokličite v pasjo šolo in poskušajte dobiti razumljivo informacijo, kako pravilno delati s psom.

PRI UČENJU S POZITIVNO MOTIVACIJO NE GRE LE ZA DELITEV PRIBOLJŠKOV ZA ŽELENA VEDENJA

Psu mora biti sodelovanje z nami zabavno. Hitrost izvajanja vaj, gibov mora biti psu primerna. Psu moramo biti zanimivi, naše reakcije ob uspešnem delu take, da bo občutil naše iskreno veselje. Uporabljamo lahko igrače in druge pripomočke, ki ustrezajo našemu psu, pravilno igro in vse, kar pripomore k boljši pozornosti.

CILJ UČENJA JE, DA POSTANE PRAVILNO VEDENJE PSU ZABAVNO

Vaje, ki jih izvajamo, morajo biti psu zabavne. Ne moremo biti uspešni, če psa dolgo časa učimo neke vaje in smo pri tem zamorjeni, počasni in slabe volje, ker se psu v nekem trenutku ne da sodelovati z nami. Psu bo zabavno, če bo veliko dogajanja, veliko igre in tekanja. Če psu pravilno vedenje prinaša zabavo, ga bo z veseljem izvajal.

SPREHOD NI ČAS, KO PES POZABINA NAS

Sprehod naj ne bo hoja dveh nepovezanih osebkov (vodnika in psa), ki zatopljena vsak v svoje misli hodita po travniku. Izkoristimo sprehod, da ojačamo medsebojno vez in se skupaj zabavamo. Če živimo v mestu, smo pogosto primorani voditi psa na povodcu. Vsekakor sprehod na povodcu večini psov ne zadosti njihove potrebe po gibanju. Potrebno se je zapeljati na primeren kraj, kjer lahko psa tudi spustimo. Če mu ne zaupamo, ga imejmo na vsaj 10 m dolgem povodcu, ki ga pes vleče za seboj. Vendar, ko opravi potrebo in prebere »pasji časopis«, se moramo vključiti in biti aktivni. Naredimo nekaj vaj, vrzimo mu žogico, da jo prinaša, poigrajmo se z njim, da si bo želel sprehoda zaradi interakcije z nami!

PSI VSAKODNEVNO POTREBUJEJO FIZIČNO IN MENTALNO ZAPOSLITEV

Psom moramo zagotoviti dovolj gibanja. Le malo psom zadošča polurni sprehod na povodcu. Zagotoviti jim moramo, da se lahko natekajo in naigrajo. Poleg vadbe svojim psom dnevno privoščim 3 do 5 km sprehoda, kjer so spuščeni. Na sprehodu smo seveda aktivni: mečem jim žogico, da jo prinašajo, naredimo nekaj vaj poslušnosti itd. Poleg fizične aktivnosti moramo poskrbeti tudi za možgane. Te zaposlimo z vajami poslušnosti, raznimi trikci in tudi s pripomočki (igrali), ki jih je na trgu kar nekaj.

VRZITE PASJO SKLEDO STRAN

Živali v naravi porabijo večino dneva za iskanje hrane. To vedenje je vsem živalim prirojeno, zato to najraje počnejo, saj je v naravi od tega odvisno njihovo preživetje. Našim psom pa smo to, kar imajo najraje, odvzeli. Doma se obnašamo kot natakarji. Strežemo jim, skrbimo, da so siti, in njim ni potrebno za to storiti ničesar.  Njihovo življenje postane dolgočasno, saj izgubi smisel. Nahranimo jih v 30 sekundah, ostali del dneva prespijo. Zaradi viška energije pogosto uničujejo stvari in mi jih ne moremo obvladati. Življenje jim popestrimo tako, da se morajo za hrano potruditi. Razdelimo jim obrok na sprehodu, ko izvajamo vaje in kot nagrado, ko se pravilno obnašajo. Tudi v hladnih deževnih dnevih jih lahko v dnevni sobi učimo razne trikce in jim hrano razdelimo kot nagrado za trud.

POSKRBIMO, DA BO PES IMEL URAVNOTEŽENO PREHRANO IN DA BO ZDRAV

Če je pes bolan, je seveda treba prilagoditi njegovo gibanje in prehrano zdravstvenemu stanju. Poskrbeti moramo za njegovo zdravstveno oskrbo, da bo čim prej spet zdrav in aktiven.

VIDEO VSEBINA: DELO Z MLADIČEM

Članek v reviji 112

V reviji 112 (številka 3, izšla novembra 2009) je bil objavljen članek z naslovom Slovenski reševalci s psi del mednarodne pomoči na Sumatri, ki ga je napisal Roman Starman.

Preberi več